15 tips till en lyckad företagsflytt

Nalkas det flytt för er? God planering är A och O om din flytt kommer bli lyckad eller inte. Jag har därför med denna text valt att lyfta fram 15 tips på hur ni ska göra för att din flytt ska bli så lyckad som möjligt.

 1. Boka flyttfirma i tid

Det första tipset handlar om att ni ska boka din flyttfirma i god tid. Detta kan tyckas som en ytterst självklar sak för det flesta människor, men det finns en kategori av person som tror att man kan ringa på flyttdagen och boka flyttfirman. Mitt tips är att ni ungefär en månad innan den aktuella flyttdagen ringer och bokar in flyttfirman. Ni kringgår då alla onödiga missförstånd som kan uppstå med flyttfirman den gällande flyttdagen.

 1. Börja packa i god tid

Det vanligaste misstaget som flertalet människor gör är att de tänker: ”hej, det räcker om jag börjar packa två dagar innan flytt”.  Mitt tips är att aldrig tänka så.  Att packa tar oftast väldigt mycket längre tid än vad ni tror. Börja därför att smått packa några månader innan flyttdatumet.

 1. Kontrollera vad flytten kommer att kosta

Att på förhand estimera vad saker och ting kommer att kosta är en nyckelfaktor när det kommer till en lyckad flytt. Många glömmer dock undersöka detta. Resultatet blir att de blir mycket överraskade när notan kommer. Fråga istället innan flyttfirma börja sitt arbete följande frågor: Vad kommer det ungefär kosta, hur många timmar estimerar ni att arbetet tar, vad ingår inte i flytttjänsten?

 1. Städa själv – eller boka städfirma?

Ska ni städa själv – eller ska en städfirma ta hand om allt detta? Det finns inget entydigt svar på denna fråga, utan detta är bara ni själv som kan avgöra hur ni vill göra. Förr- respektive nackdelarna är ganska uppenbara. Men ni bör ta er en funderare hur ni vill göra.

 1. Kan anhöriga hjälpa till vid flytt

Fråga alltid innan flytt om dina anhöriga kan hjälpa till vid en eventuell flytt. Kan de hjälpa till kommer det spara er både kraft och energi. Kan de inte, så kommer din flytt ta betydligt längre tid. Mitt tips är i vilket fall att ni bör övertala dina anhöriga att hjälpa till. Allt kommer bli så mycket billigare för er i sådant fall.

 1. Finns det tillgängliga flyttbilar

Om ni väljer att flytta själv bör ni alltid försöka kontrollera på förhand om det finns tillgängliga flyttbilar eller kärror lediga på din lokala bensinmack. Något som kan påverka detta är om ni väljer att flytta under sista helgen i augusti. Då brukar nämligen de flesta studenter att flytta, vilket gör att det blir nästan omöjligt att få tag i en flyttbil.  Ring som sagt och kontrollera detta, så att ni på flyttdagen inte står där utan en flyttbil.

 1. Hur långt ska ni flytta?

Avståndet ni ska flytta är en nyckelfaktor för dig. Långa avstånd innebär att ni får köra långa och många gånger, vilket i sin tur medför till att ditt bensinpris kommer att öka kraftigt. Ta alltid hänsyn till flyttsträckan när ni planerar din flytt.

 1. Köp tillräckligt många flyttlådor

Underestimerar ni flyttlådor kan det få stora negativa följer för dig.  I ett mardrömsscenario står ni där på flyttdagen och inte få plats med alla dina saker. Räkna därför alltid på förhand ut hur många flyttlådor ni faktiskt behöver. Ett tips är att hellre köpa några flyttlådor för mycket än några för få.

 1. Försök pricka in flyttdagen till en dag med bra väder

”Det finns inga dåliga väder, utan bara dåliga kläder” är ett välanvänt citat i många kretsar. Detta citat kan möjligvisst gälla när det kommer till kläder, men knappast när det kommer till att flytta. Det finns nämligen inget värre än att flytta en regnig och blåsig dag. Dina kläder bli blöta, dina lådor blir blöta och allt detta medför till att det blir en dålig stämning för alla som flyttar. Försök hellre att redan på förhand att via SMHI granska hur vädret kommer att bli den tilltänkta flyttdagen. Visar rapporterna att det kommer regna försök då att kanske flytta en annan dag.

 1. Kontrollera när ni ska vara ute ur nuvarande lägenhet

Förvånansvärt många människor missar att undersöka när de måste lämna sin nuvarande lägenhet. Detta gör att när de väl plötsligt får ett samtal från hyresvärden att de måste vara ute ur lägenheten efterföljande dag att de blir mycket förvånade och stressade. För att ni ska undvika denna obehagliga överraskning bör ni alltid när ni säger upp lägenheten att fråga: ”när måste jag vara ute ur nuvarande lägenhet”.

 1. Ansök om rutavdrag till samtliga tjänster

Om ni väljer att anlita en flyttfirma eller flyttstäd bör ni alltid som privatperson att ansöka om rutavdrag. Genom detta avdrag får ni som privatperson skatteavdrag på din tjänst. Tjänsten blir med andra ord billigare för dig.

 1. Skydda dina tavlor med bubbelplast

Om ni är en konstvän vet ni vikten av att alltid skydda dina konstverk från saker som kan förstöra dessa. När det kommer tavlor ska ni innan flytt alltid omge dessa med så kallat bubbelplast. Denna plast skyddar tavlorna från att få repor och dam på sig. Ni slipper också onödiga överraskningar i formpengar som bara går i sjön.

 1. Dra ut alla sladdar

Förstörd elektronik är knappast något som gör någon person glad. Därför är mitt tips att ni som ska flytta alltid drar ur alla sladdar innan ni börja bära tv – apparater och andra saker. Börjar ni rycka och dra i sladdarna när det fortfarande är inkopplade kan detta skada din utrustning allvarligt.

 1. Se till att alla flyttlådor är stängda vid flyttdagen

Sist men inte minst: se till att alla flyttlådorna är stängda när det är dags att flytta. Missar ni detta, kan det innebära att din flyttbil vid framkomst kommer att se ut som en kattlåda.

 

Detta är listan på de saker som jag förespråkar att ni bör följa innan ni börjar att flytta. Gör ni detta, så kan jag garantera att din flytt kommer att bli lyckad.