Solcellslampa

Vi lyser upp jordklotet som aldrig förr, och det gör att det går åt en hel del elektricitet. Därför har kravet på miljövänligare alternativ till att alstra elektricitet och energi ökat. Ett av de alternativen har vi där uppe i skyn, solen själv. Vi har lärt oss att alstra kraft från solen och den där brinnande bollen där uppe kommer inte att slockna på ett bra tag.

Idag kan du till exempel köpa solcellslampor till din trädgård. Det finns sådana som du sätter ner i marken och det finns sådana som du kan skruva upp på din friggebod eller garage. En solcellslampa är inte bara bra för miljön utan också för din plånbok. Själva lampan laddas av solljuset genom att ljuset från solen laddar lampans solpanel och därigenom det uppladdningsbara batteriet.

Du måste placera en solcellslampa så att det får så mycket solljus som möjligt under dygnets ljusa timmar. Då fungerar batteriet längst. På grund av att vi här uppe i Sverige har mycket ljus under en del av året så fungerar den här sortens produkter bäst under perioden mars till september. Under årets andra månader är det inte sannolikt att de lyser speciellt länge även om de har laddats under en dag.

När det blir mörkt tänds ljuset automatiskt på grund av en inbyggd ljussensor. Lampan släcks när det blir ljust eller när batteriet har slut på kraft. För maximal effekt ska man ladda batterierna i tjugofyra timmar innan solcellslampan börjar användas. Det kan du göra genom att låta solcellslampan vara påslagen under dagen och sedan avstängd under natten i tre dagar. Efter det har batteriet gott om energi. De uppladdningsbara batterierna är utbytbara. I dag kan du köpa solcellslampor i många olika former och utförande med medföljande led lampa till. Och de fungerar tack vare solen.

Kommentarer är stängda.