Kläder för jakt och fritid

Att välja rätt kläder för jakt och fritid är inte det lättaste. Det finns en djungel av företag som säger sig ha kunskapen och rätt plagg för din vistelse i naturen. Kläderna och kvalitéten skiljer sig mycket från varandra och även funktionaliteten bland plaggen. Du bör fundera på vad du ska ha plaggen till och vad dessa kommer att utsättas för i praktiken. Är du t ex en nybörjare på vandring behöver du kanske inte satsa på den dyraste och mest funktionella jackan eller byxan. Ska du som jägare sitta still länge på ett pass kommer du att behöva kläder som fyller en helt annan funktion än om du ska röra mycket på dig. Ska du ha kläder för olika väder behöver du fler plagg än en uppsättning och beroende på vad du ska göra i kläderna måste du välja rätt plagg även för detta. Läs på noggrant om vad som krävs för just din typ av aktivitet och välj sedan plagg som passar för detta.

Lager-på-lager-metoden

Kanske har du hört talas om ”lager-på-lager-metoden” och alltid undrat vad som menas med det? Detta handlar om att klä sig så smart som möjligt med kläder som är speciellt framtagna i olika material för att hålla dig varm och torr.
Lager 1 ”innerskiktet” – dessa plagg ska vara direkt mot din kropp och syftet är att transportera bort fukten för att hålla dig torr samt vara snabbtorkande.
Lager 2 ”mellanskiktet” – här vill du ha kläder som värmer även om de skulle vara något fuktiga. Vanliga material i dessa är ull eller fleece.
Lager 3 ”ytskiktet” – här kan du med fördel välja ett plagg som är lite tunnare men som skyddar mot vind och regn. Tänk på att välja en något större storlek för att du ska få plats med alla lager under. Vilket material du ska välja till ytskiktet beror på i vilken miljö du kommer att vistas i och hur mycket du kommer att röra på dig. Välj t ex ett plagg i Gore-tex om du vill vara skyddad från regn och samtidigt röra på dig mycket, men kanske ett plagg i galon om du vill ha ett helt regntätt material och står mycket stilla.

Följer du denna guiden kommer du att kunna hålla dig både torr och varm under din vistelse i naturen.